Планът на ВМРО Съветът за електронни медии да бъде превърнат в

...
Планът на ВМРО Съветът за електронни медии да бъде превърнат в
Коментари Харесай

Законът за фалшивите новини на ВМРО катастрофира

Планът на Вътрешна македонска революционна организация Съветът за електронни медии да бъде трансфорат в орган, който взема решение коя вест в интернет е истина и коя не е, както и да се вкара затвор за разпространяване на информация, която ръководещите дефинират като " погрешна ", към този момент не се увенчава с триумф. Комисията по културата и медиите отхвърли плана на партията на Красимир Каракачанов за промени в Закона за радиото и телевизия, станал прочут като " закона на патриотите против  фалшивите вести ". При гласуването той бе подсилен единствено от представителите на Вътрешна македонска революционна организация и на партията на Валери Симеонов- НФСБ. Против гласоподава Българска социалистическа партия, а ГЕРБ и Движение за права и свободи се въздържаха.

От името на вносителите Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация (на снимката) призна, че концепцията да написа сходен закон му хрумнала, до момента в който с евродепутата Ангел Джамбазки били на посещаване в лагера за бежанци в Харманли. " В него нямаше никакви хора. След това отидохме в едно село в Странджа, където беше и ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Местните хора ни обясниха, че чули, че от Германия към България към този момент летят самолети, които карат бежанци в лагера в Харманли, който така и така бил претъпкан. Идеята на ръководещите била да избием овцете и козите на баба Дора, с цел да настаним мигранти в нейното село. Г-жа Нинова не отхвърли това. Новината беше толкоз ужасяваща, че ние започнахме работа по този законопроект. Време е да сложим завършек на тази дезинформация в интернет, да спрем уеб страниците, които популяризират сходни нелепости ", описа Сиди.

Александър Симов от Българска социалистическа партия отговори, че поради един съответен случай не може да се написа закон с толкоз генерално деяние, който ще трансформира Съвет за електронни медии в министерство на истината. " При неналичието на ясна формулировка какво е погрешна информация, при опцията да бъдат глобени хора, които са упрекнати, че популяризират такава информация, се приближаваме рисково към територията на цензурата ", разяснява Симов. Той напомни, че прокуратурата е повдигнала неотдавна обвинявания на шефката на Съюза на фармацевтите проф. Асена Стоименова поради изявленията, с които съгласно обвиняването се всявала суматоха. В началото на рецесията с ковид Стоименова направи изявления пред Българска национална телевизия и БНР, че чака проблеми при доставката на медикаменти в изискванията на пандемия. " Оказа се, че изнесената от нея информация напълно не е погрешна. С приемането на този закон отваряме опция всички публицисти да бъдат преследвани за разпространение на информация, която на по-късен стадий може да се окаже безусловно вярна, само че за която сега на разгласяването някой може да реши, че е погрешна ", разяснява Симов.

" По силата на вашия закон един всред шефа на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и главния му конкурент доцент Атанас Мангъров би трябвало да влезе в пандиза. През последните седмици на брифингите на НОЩ се чуха доста изказвания, които след това не се потвърдиха. Законодателните ви оферти са извънредно рискови и са в колизия с конституцията ", добави съпартиецът му Анастас Попдимитров.     

В началото на рецесията с COVID-19 Вътрешна македонска революционна организация внесе за разискване законопроект, който вкара термина " дезинформация в интернет среда ". Според вносителите това значи " разпространяване посредством обществени мрежи, интернет уеб сайтове, или по различен метод в интернет средата посредством интернет страници на обява, която съдържа погрешна информация, засягаща физически или юридически лица ".  Формулировката " погрешна информация " изглеждаше много обща и предоставяща широки благоприятни условия за репресивно потребление, само че все пак в допълнение ВМРО предложи имуществена глоба от 500 до 2 000 лева за притежателя на домейна, в която тя е публикувана. Предвиден бе даже и затвор до 3 години за човек, който  " посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация или по различен метод подава или популяризира погрешна информация, погрешно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника ". Критерият една вест да бъде оповестена за подправена е под нея да няма име на създател и също по този начин на уеб страницата да липсва лице за контакт, което да дава отговор за спазването на новите европейски правила за отбрана на персоналните данни (GDPR).

Законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация бе подложен на сериозна рецензия от журналистически и други организации. По време на съвещанието на медийната комисия бе обявено, че негативни мнения са изпратили Съвет за електронни медии, БНР, Българска национална телевизия, Българската стопанска камара, Асоциацията на европейските публицисти - България, асоциацията на частните радиа и малките екрани и други  

ОБРАТ

Любопитно изявление направи през днешния ден шефът на медийната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ. От повече от година някогашният министър на културата твърди, че подправените вести (или лъжливи, както той ги нарича) са най-големият проблем на медийната среда у нас и се афишира за индивида, който ще го реши. М.г. година Рашидов набързо даде определение, че лъжливата вест била " всяка вест, която няма нищо общо с истината ". След това депутатът няколко пъти съобщи, че ГЕРБ работи интензивно по основаването на собствен закон за подправените вести, които в близко бъдеще ще бъде показан. Днес Рашидов не поддържа законопроекта на Вътрешна македонска революционна организация и призна, че даването на определение за fake news не е по силите на родните законодатели. Той сподели още, че ръководещите би трябвало първо да почакат да видят какъв спор ще се организира в Европа по тематиката и какви ще са текстовете, към които Европейски Съюз ще се сплоти, преди да се пише български закон против подправените вести. " Трябва доста съществено да помислим по какъв начин да разпознаваме лъжливите вести ", призна Рашидов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР